Foto: Pixabay.

Det siges, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid, og heldigvis er der masser af steder i Aarhus, der serverer en lækker omgang morgenmad til under en hund. Vi giver dig seks gode bud her.

Den bløde start på dagen
Grød, Graven 24, 8000 Aarhus C

Går havregrød aldrig af mode hos dig? Så vil grødbaren Grød i Graven nok være lidt af et hit i din bog. Som navnet afslører, har Grød specialiseret sig i grød i alle afskygninger, og havregrøden er ingen undtagelse. Du kan vælge mellem to versioner: En, der er toppet med hjemmerørt karamelsauce, friske æblestykker og ristede mandler eller en, der er toppet med en æblekompot, skyr og Grøds egen granola. Du skal lægge 45 kroner for en lille skål og 55 kroner, hvis appetitten er til en stor. Er det ikke havregrød, der gør tricket for dig, kan du for eksempel også få en skål med skyr, der er toppet med frisk frugt, Grøds granola og bærkompot eller en Green Bowl med banan, spinat, pebermynte og mandelmælk, toppet med jordbær, peanutbutter, ristede kokosflager og Grøds egen granola. Velbekomme! Husk: Du kan besøge Grød allerede fra klokken 7.30 i hverdagen og fra klokken 9 i weekenden.

Til både hverdag og weekend
The Lazy Wombat, Ceres Byen 20, 8000 Aarhus C

I Ceresbyen ved det gamle Ceres-bryggeri finder du den australske café og restaurant The Lazy Wombat. Besøger du stedet for at stille dagens første sult, kan du i hverdagene vælge at køre den helt enkle – men stensikre – stil med en kop friskbrygget kaffe og en nybagt croissant til 55 kroner i alt. Det kan kun være starten på en god dag! Skal der lidt mere i maven, kan du for eksempel tilføje et lækkert stykke bananbrød eller en et stykke surdejsbrød med Gammel Knas-ost. Mums! Gælder det weekendmorgenmaden, så smut forbi The Lazy Wombat fredag til søndag fra klokken 9 til 15. Her kan du eksempelvis få serveret en tallerken med Ricotta-pandekager med lemon curd, ahornsirup og økologiske blåbær til 85 kroner eller en omgang Smashed Avo – et stykke brød med avocadocreme, pocherede æg, creme fraiche og citron – til samme pris.

Morgenbræt i Vestergade
Vesterlauget, Vestergade 50, 8000 Aarhus C

Den velbesøgte madbodega Vesterlauget på Vestergade byder på cool stemning, fortrinlig mad til billige penge og masser af spændende øl. Men det hyggelige spisested kan også være med om morgenen, hvor du fra klokken 9 til 11.30 mandag til lørdag kan starte dagen med en morgenanretning under navnet ”Laugets morgenbræt”. Morgenbrættet koster 50 kroner og består af en hjemmebagt bolle med smør, ost og hjemmelavet marmelade, et blødkogt æg og en skål yoghurt med müsli. Det hele serveres, som navnet antyder, på et sort granitbræt. Er du kun småsulten, kan du snuppe en lun bolle med smør for blot 20 kroner eller et blødkogt æg til 15. I godt vejr foreslår vi at sidde udenfor og nyde den hyggelige stemning på den pulserende Vestergade.

Nutella med chokoladekrokant ved Åen
Globen Flakket, Åboulevarden 18, 8000 Aarhus C

Åen i Aarhus summer næsten altid af liv og glade aarhusianere, så vil du indtage morgenmaden med udsigt til både vand og mennesker, er Åen the place to be. Her finder du desuden flere morgenmadsbuffetter til usædvanligt billige penge, og én af de caféer, der tilbyder en sådan buffet, er Globen Flakket. Her kan du sætte tænderne i en rørende billig morgenmadsbuffet til 42 kroner fra klokken 8.30 til 11 i hverdagene. Hva’be’har! Buffetten byder på et væld af lækkerier: Youghurt med to slags hjemmelavet müsli til, kogte æg, to slags kødpålæg, ost, to slags frisk frugt, økologisk morgengrød med chiafrø og gojibær, ristet toast samt hjemmebagt økologisk maltbrød og kernerugbrød. Mon ikke der nok skal være noget for både din og vennernes smag? Vi tror det! Velbekomme!

Det gode bagværk
La Cabra, Graven 20, 8000 Aarhus C

Er du på udkig efter en billig morgenmad i Aarhus, skal du ikke være bange for at bevæge dig mod Latinerkvarterets lækre kaffebarer. Vi anbefaler et besøg hos La Cabra i Graven, der er kendt for at brygge en kop kaffe i absolut særklasse på bønner fra eget risteri, men også for sit rustikke og smagfulde bagværk, der bliver bagt i kaffebarens eget bageri i kælderen. Her kan du markere dagens begyndelse med en morgenkomplet til 55 kroner, som består af surdejsbrød, ost fra Arla Unika, yoghurt med granola og et glas æblemost. Er det en lidt for stor mundfuld, kan du vælge at spise morgenmad, som var du i Paris: Med en sort kop kaffe og en sprød croissant til 28 kroner. Kaffebaren åbner klokken 8 hver mandag til lørdag, mens du må vente til klokken 9 med at få din morgenmad- og kaffe om søndagen.

Morgenmadshygge i Jægergårdsgade
Juliette, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C

Den gode start på dagen består ikke kun af et lækkert morgenmåltid, men også af godt selskab i hyggelige omgivelser. Det gode selskab kan vi ikke hjælpe dig med, men søger du et hyggeligt sted, der også serverer morgenmad, vil Juliette i Jægergårdsgade ikke skuffe dig. Den franske restaurant er indrettet med et væld af forskellige stole, fine træborde og varme farver, og så er der stemningsfuld musik på anlægget. Kommer du her mellem klokken 10 og 12 tirsdag til fredag, kan du få restaurantens morgenkomplet til 75 kroner: Charcuteri, oste, karamelcreme, marmelade, friskbagt brød og smør – og er det ikke helt nok, kan du tilføje en chokoladecroissant til 20 kroner og en portion økologisk røræg til 25 kroner. Som et alternativ til appelsinjuicen, kan du for 35 kroner bestille et glas af restaurantens “citronade,” der er en hjemmelavet lemonade med citron. Bon appétit!

Amalie Maindal Nielsen
Skribent på Smag Aarhus. Kan bedst lide at lave tøm køleskabet-mad og er lidt for god til at finde lejligheder til hverdagsvin. Hvis jeg kun måtte bruge mine penge på én ting, ville det være restaurantoplevelser. Kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.