Foto: St. Pauls Apothek.

GUIDE: Intet slår en veltillavet cocktail, hvad enten den nydes inden, under eller efter et måltid. Vi har fundet seks cool cocktailbarer i Aarhus lige nu.

Den nyåbnede
Grace, Skolegade 26, 8000 Aarhus

En af byens nyeste cocktailbarer er Grace, der før jul slog dørene op midt i festgaden Skolegade. Cocktailbaren ligger i lokalerne, som tidligere husede baren Billabong Bar, og drinkskortet byder på 15 forskellige cocktails med alt fra havtorn til granatæble. Prøv for eksempel en syrlig Nordic Sour med gin, sirup, citron og lakrids eller en sød Pretty Fly For A Mai Tai med rom, appelsinlikør, lime, mandler og ananas. Eller hvad med en frisk Cucumber & Elderflower med gin, hyldeblomst, sirup og masser af agurk? Grace er startet af den københavnske restauratør Bjarke Reventlow og folkene bag den populære Bar Smil på Sct. Clemens Stræde, og ansvarlig for at mixe de farvestrålende drinks er den australske barchef Oliver Champion, der har arbejdet på flere cocktailbarer i Sydney. Priserne starter ved SU-venlige 75 kr., og har man ikke lyst til drinks, har baren også specialøl, bobler, shots og sodavand.

Den stilfulde
St. Pauls Apothek, Jægergårdsgade 76, 8000 Aarhus

Medicinen er skiftet ud med velslyngende cocktails i den gamle apoteksbygning på Jægergårdsgade, der i dag huser den kombinerede cocktailbar og restaurant St. Pauls Apothek. Den stilfulde indretning og det højloftede lokale skaber en fantastisk New Yorker-stemning, og det omfangsrige drinkskort indeholder en række kunstfærdigt pyntede cocktails med spændende ingredienser. Prøv for eksempel den kraftige Nuclear Daiquiri med rom, absint, urtelikør og lime eller den syrlige Vamos Chilenos, der er lavet med æggehvide, grape og den sydamerikanske spiritus pisco. Skal der mad på bordet, kan man investere i menuen Apothekeren med en champagnecocktail, tre retter og tre drinks for 595 kr. I spidsen for det hele står den spirituskyndige bartender Hasse Johansen, der har skrevet sin egen cocktailbog og været finalist ved flere udenlandske cocktailmesterskaber. Priserne starter ved 85 kr.

Den historiske
Alberts, Store Torv 3, 8000 Aarhus C

Godt gemt i en kælder under Store Torv ligger cocktailbaren Alberts, der byder på velmixede drinks med alt fra engelsk årgangsgin til den mexicanske spiritus mezcal. Baren er opkaldt efter den aarhusianske vinhandler Albert Thorup, der tilbage i 1880’erne drev bodega i lokalet, og de rå kælderhvælvinger giver cocktailbaren en helt særlig atmosfære. Stil eksempelvis tørsten med den frugtige gin og tonic The Mare med gin fra den spanske producent Gin Mare, friske bær og appelsin eller den forfriskende Rabbit Root, der er lavet med gin, gulerod, ingefær, lime og grape. Skal der noget mere utraditionelt på bordet, kan man bestille vodkacocktailen Pungent Peanet Butter med – ja, den er god nok – peanuts. Priserne starter ved 70 kr., og de våde varer kan suppleres af en tapasanretning med ost, skinke og pølse. Om sommeren har Alberts udeservering ved borde og stole på Store Torv.

Den hyggelige
Barstart, Fiskergade 28, 8000 Aarhus

Med et drinkskort inspireret af filminstruktøren Quentin Tarantinos film fejler fantasien ikke noget på den lille cocktailbar Barstart, der ligger under Clemens Bro. Heldigvis er håndværket også på plads bag disken, hvor de kompetente bartendere gerne giver gode råd om valg af cocktail. Er man til frugt, kan man prøve en Django Colada inspireret af filmen Django Unchained, hvor mango, kokos, lime og rom giver en fortrinlig smag af sol og sommer. Skal der mindre sødme i glasset, kan man bestille en Five-Point-Palm-Exploding-Heart-Technique – ja, det hedder den – med bitter, absint og sukker inspireret af en kampteknik i filmen Kill Bill: Vol. 2. Trods kvaliteten i glassene står kunderne sjældent som sild i en tønde på Barstart, hvilket gør baren perfekt til både en enkelt drink med den bedre halvdel og en aften med vennerne. Priserne starter ved 100 kr., og stedet har et lille udvalg af snacks, hvis de våde varer kræver lidt salt.

Den populære
Herr Bartels, Åboulevarden 46, 8000 Aarhus

En af byens ældste cocktailbarer er Herr Bartels, der siden 2005 har ligget på hjørnet af Åboulevarden og den lille Harald Skovbys Gade. Med priser fra 75 kr. er der som regel mange studerende i det mørke lokale, hvor man kan stille tørsten med en lang række forskellige cocktails. Skal den have fuld gas, er der ingen vej udenom den slagkraftige Long Island Ice Tea med gin, rom, vodka og tequila, der med garanti sætter gang i festen. Kan mindre gøre det, kan man snuppe den mørke Espresso Martini med vodka, kaffelikør, espresso og sukkersirup eller den friske Bramble med gin, citron og brombærsirup. Stedet har også en række klassikere som Mai Tai, Mojito og Piña Colada på kortet, hvis man er mere til traditionelle cocktails. Cocktailbarens kryptiske navn stammer fra den aarhusianske vildt- og fiskehandler Johan Bartels, der i begyndelsen af 1900-tallet solgte frisk fisk og velhængt kød fra lokalet.

Den nørdede
Gedulgt, Fredensgade 41, 8000 Aarhus C

Der er cocktailkunst for alle pengene på den prisvindende cocktailbar Gedulgt, der ligger i en baggård på Fredensgade. Drinkskortet er fyldt med eksperimenterende cocktails, der ifølge ejerne skal udfordre sanserne visuelt og smagsmæssigt, og mange af ingredienserne fremstilles fra bunden i barens eget laboratorium. Eksempelvis er de traditionelle isterninger erstattet af iskugler støbt i kobberforme, ligesom stedets gin og tonic laves med friske urter, stjerneanis og enebær, der brændes i en tesi og overhældes med gin. Det er et must at prøve barens skummende signaturcocktail American Beauty, der består af te-infuseret gin, appelsinblomst-bitter, fløde og æggehvide serveret i et Instagram-venligt badekar med rosenblade på toppen. Gedulgt vandt sidste år prisen som den danske favoritcocktailbar i den nordiske prisuddeling Bartenders Choice Awards 2018. Priserne starter ved 85 kr.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.