Foto: Sharks Poolhall & Diner

Hvad smager mere af sommer end en kølig, cremet milkshake? Her er seks skønne milkshakes, du skal prøve i Aarhus.

Amerikanske fristelser
The Diner, M.P. Bruunsgade 42, 8000 Aarhus C

Intet smager så amerikansk som en klassisk milkshake, så selvfølgelig byder det amerikansk-inspirerede spisested The Diner på Frederiksbjerg på kølige shakes med masser af is. Menuen består af en stribe varianter, som strækker sig fra traditionelle udgaver med vanilje og chokolade til mere usædvanlige milkshakes med peanutsmør og Oreo-kiks. Under det kække navn ”Shake Me Up Jack” kan man tilmed få en milkshake med et skud Jack Daniels-whisky, hvis man er over 18 år. Prisen er 50 kr. for de almindelige udgaver og 65 kr. for whisky-varianten, og de kolde shakes laves på autentisk vis med masser af fuldfed sødmælk, der med garanti tager toppen af den værste appetit. Vi anbefaler at nyde milkshaken på det autentisk indrettede sted, hvor 50’er-møblementet sender én direkte tilbage til filmklassikeren Grease med John Travolta og Olivia Newton-John for fuld udblæsning.

Kirsebær og chokolade
ToastIt, Klostergade 68, 8000 Aarhus C

En af byens nyere takeawaycaféer er ToastIt, der slog dørene op for godt to år siden i Klostergade med vellavede gourmettoasts på menuen. Udover sprøde toasts har stedet en stribe milkshakes på kortet, som passer perfekt til det sommerlige vejr. Prøv for eksempel varianten med passionsfrugt, vaniljeis og sødmælk eller den friske jordbærshake, der er lavet på hjemmelavet jordbærkompot, vaniljeis og sødmælk. Eller hvad med en såkaldt Merry Cherry med masser af amarena-kirsebær, mørk chokolade, vaniljeis og sødmælk? Hvis der er mere sult efter dén omgang, er der ingen vej udenom en af stedets toasts, for eksempel den italienske variant med grillet rullesteg, ovnbagte tomater, champignoner, cheddarost og rosmarinmayo. De kølige shakes koster 49 kr., og priserne på toasts starter ved 50 kr. Hvis man ikke tager lækkerierne med hjem, er det muligt at indtage dem ved et af de indendørs borde,

Frisklavet hver dag
Paradis, Nørregade 40, Aarhus C

Iskæden Paradis har i mange år været en institution i Aarhus, hvor kædens første butik slog dørene op tilbage i 2000 på Nørregade med ildsjælen Thor Thorøe ved roret. I dag er kæden for længst solgt videre, men stedets is og ikke mindst de kølige milkshakes holder stadig. Prøv for eksempel en sommerfrisk udgave med vaniljeis og jordbærsorbet, der med garanti holder den værste varme væk. Det er også muligt at mikse sin egen personlige milkshake, hvor man selv bestemmer alle ingredienser. En shake a la Paradis laves med to eller tre kugler is, og prisen er henholdsvis 45 og 55 kr. Isen røres frisk fra bunden hver dag bagerst i lokalet, og selvom iskæden er pæredansk, kommer råvarerne langvejs fra. Lakridsen er eksempelvis fra Italien, vaniljen fra Madagaskar og kakaoen fra Den Dominikanske Republik. Paradis har en butik på M.P. Bruunsgade på Frederiksbjerg, hvor udvalget af milkshakes er det samme.

Pool og Oreo-shake
Shark’s Poolhall & Diner, Frederiksgade 25, 8000 Aarhus C

Det populære poolsted Shark’s ved Telefontorvet er mest kendt for sine velsmagende burgere og velbesøgte poolborde, men stedets milkshakes er absolut heller ikke ringe. På menuen er klassiske varianter som jordbær, vanilje, chokolade og banan, hvortil kommer den ærkeamerikanske udgave fyldt med masser af Oreo-kiks. De kolde fristelser koster 55 kroner, og er der appetit til mere, kan man sætte tænderne i en af stedets mange burgere. Det kunne for eksempel være en San Francisco med en kartoffel-rösti i stedet for burgerbolle eller en såkaldt New York Hang Over med bacon og spejlæg, der uden tvivl tager de værste tømmermænd, hvis det blev sent i går. Priserne for burgere starter ved 129 kr., og stedet har åbent alle ugens dage til kl. 23. Hvis man vil kombinere besøget med et spil pool, er prisen 60 kr. i timen før kl. 18 og det dobbelte efter kl. 18. Det er en god ide at reservere poolbord på forhånd.

Italiensk med flødeskum
Mammis Gelato, Rosensgade 34, 8000 Aarhus C

”Hvem elsker ikke en iskold milkshake på en varm og solrig sommerdag?” Sådan lyder det fra ejerne af isbaren Mammis Gelato på stedets hjemmeside, og udsagnet er svært at være uenig i her i varmen. Konceptet på den italiensk-inspirerede isbar er, at man vælger to slags is fra den store montre midt i lokalet, hvorefter folkene bag disken mikser milkshaken og topper den med flødeskum og en valgfri sauce. Prisen er 45 kr., og udvalget af istyper veksler dag for dag. Lige nu kan man eksempelvis sætte tænderne i alt fra en kraftig mælkeis med mørk chokolade fra den franske producent Valrhona til sommerlige sorbeter med smag af hyldeblomst, hindbær og havtorn. Bag stedet i Latinerkvarteret står Helle og Michelle Schmidt, der er uddannede som ismagere i den norditalienske by Bologna. De kølige lækkerier fra parrets hånd kan indtages ved et af bordene foran butikken eller tages med ud i byen.

Sundhed ved Stiften
Café Stiften, Banegårdspladsen 11, 8000 Aarhus C

Den centralt beliggende Café Stiften ved Banegården er et hit for folk med hang til friskpresset juice, smoothies og milkshakes. Menukortet bugner af flydende fristelser, og på milkshakefronten lokker caféen med sunde shakes lavet på fedtfattig vaniljemælk og ingredienser som kokossirup og chai-te. Det skal man dog ikke lade sig skræmme af, for smagen er i top, og priserne fra 45 kr. er ikke urimelige. Prøv for eksempel den enkle milkshake med blåbær eller varianten med mynte og banan, der ikke smager så sundt, som den lyder. Eller hvad med en Snickers-shake med peanuts, karamel og chokolade, der nærmest er et helt måltid i sig selv? Kommer man lige fra træningscentret, kan man få et skud protein i sin milkshake for 21 kr. ekstra. Skal der fast føde på bordet, lokker caféen med hjemmelavet chili con carne, ribeye-bøf og burger med lammemørbrad toppet med rødløg, cornichoner og chilimayo.

Kathrine Noergaard Hansen
Er en rigtig madnørd, der passioneret følger med i de nyeste tendenser inden for mad og fødevarer. Er stor fan af det asiatiske køkken, men bedste spiseoplevelse er alligevel et besøg på restauranten MASH. Går op i sundhed og glædes over, hvordan flere i restaurantionsbranchen har fået øjnene op for dette. Uddannet cand.merc. og arbejder til dagligt med trendspotting og tendenser i fødevarebranchen.