Foto: Lagkagehuset

GUIDE: Hvor finder du fantastiske fastelavnsboller i Aarhus? Vi giver dig et bud på seks steder, der sælger de syndige fristelser.

Luksus-bollerne
MIBMadmarked, Mariane Thomsens Gade 1, 8000 Aarhus C / Nordre Strandvej 134, 8240 Risskov

MIBmadmarked på Aarhus Ø og i Risskov er inspireret af det nordiske køkken og byder blandt andet på pizza, sushi, kaffe, friskbagt brød, kager, delikatesser, konditorhåndværk – og nu også lækre og luftige fastelavnsboller til 28 kroner stykket eller tre for 75. Hos MIB kan du sætte tænderne i en gammeldags fastelavnsbolle bestående af en bløddejsbolle med vaniljecreme, revet marcipan og belgisk chokolade pyntet med glasur. Luksus! Er du svært glad for flødeskumskager, tilbyder MIB også en fastelavnsbolle med flødecreme og revet marcipan i fire forskellige varianter: En med Sarah Bernhardt og solbærsyltetøj, en med hindbærsyltetøj, en med kirsebærlikør og en med svesker. Vi skal bare have en af hver, tak! Fik vi nævnt at fastelavnsbollerne er fint pyntet? Der er for eksempel en halv macaron på Sarah Bernhardt-udgaven – fancy! MIB har åbent alle dage fra 7 til 21, så der er tid nok til at få fat i en fastelavnsbolle.

Dem fra Frederiksbjerg
SchweizerBageriet, M. P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus C

Hos SchweizerBageriet på Frederiksbjerg er du sikret godt håndværk, gode råvarer og smør – masser af smør. SchweizerBageriets kager er nemlig bagt med smør for at give den bedste smag, og det samme gør sig gældende for bageriets fastelavnsboller, som netop er landet i butikken på M. P. Bruuns Gade. Advarsel: Det kan være ret svært at vælge, for SchweizerBageriet har mange varianter at byde på. Er du til den gammeldags version på gærdej med fyld af vaniljecreme og ægte chokoladestykker? Så får du sådan en for 12 kroner og fire for 40 kroner. Du kan også vælge en walesbolle med flødeskum og hindbær eller flødeskum og creme, og elsker du wienerbrød, kan du få fingrene i en wienerbrødsfastelavnsbolle med hindbær eller creme. Måske tager vi bare en af hver! Tip: SchweizerBageriet lover, at der løbende kommer flere forskellige varianter i butikken frem til fastelavn, så hold øje i butikken eller på bageriets Facebook-side.

SU-venlige fastelavnsboller
Studenterhusfondens spisesteder på Aarhus Universitet

Kalder alle studerende og kageglade aarhusianere: Studenterhusfondens kantiner og spisesteder på Aarhus Universitet har startet salget af fastelavnsboller! Selv tak for info, siger vi bare. Sidder du og sukker over lange forelæsninger i Nobelparken eller i IT-Hjørnet, venter der dig altså en cremet eftermiddagssnack i pausen. Spisestederne rundt om på universitetet byder på to slags gammeldags fastelavnsboller – naturligvis bagt med økologisk mel og sødmælk – og indholdet er selvfølgelig hjemmekogte cremer. Hvad siger du til en variant med hvid glasur, som indeholder fyld af remonce, vaniljecreme og hvid chokolade? Er du mere til mørk chokolade, så vælg bollen med remonce, vaniljecreme og mørk chokolade. Enestående enkelt! Prisen er SU-venlig, og det betyder, at du kan få en fastelavnsbolle til rørende 14 kroner. Så kan du sagtens købe en med til din læsemakker! Med et sølvmærke i økologi er der desuden stort fokus på hjemmelavet og økologisk mad hos Studenterhusfondens kantiner.

Det økologiske valg
Emmerys, M.P. Bruuns Gade 49, 8000 Aarhus C

Ligesom flere andre af byens bagere ved den økologiske bagerkæde Emmerys godt, hvad der skal til for at peppe de kolde vintermåneder op. Og ja: Svaret er selvfølgelig fastelavnsboller. Hos Emmerys kan du få den gammeldags udgave, som er et hit til dig, der ikke er så vild med flødeskum. Bollen er lavet på en blanding af almindelig bolledej og wienerdej og findes i tre forskellige varianter med enten æble, hindbær eller vaniljecreme og chokolade. Frugtfyldet er et let og syrligt modspil til den ellers søde bolle og gør sig helt fantastisk med en kop kaffe til, synes vi! Fastelavnsbollerne er friskbagte på dagen og selvfølgelig økologiske. Du kan få én fastelavnsbolle til 24 kroner og tre for 59 kroner, og de søde fristelser finder du i alle kædens butikker i Aarhus: Silkeborgvej 226, Guldsmedgade 24, Bruuns Galleri på M.P. Bruunsgade 49 og Nordre Strandvej 24 i Risskov. Velbekomme!

Flere at vælge imellem
Lagkagehuset, M.P Bruunsgade 34, 8000 Aarhus, Immervadsvej 2 – 8 i Magasin, 8000 Aarhus og Nordre Strandvej 45 C, 8240 Risskov

Hos bagerkæden Lagkagehuset kan du sætte tænderne i både wienerbrødsfastelavnsboller, fastelavnsboller med flødeskum og de gammeldags fastelavnsboller. Mums, siger vi bare! Men vi advarer dig: Det kan være svært at vælge, hvad du skal ha’, for Lagkagehuset har hele ti forskellige varianter: Den gammeldags fastelavnsbolle med creme, marcipan og chokoladestykker, en wienerbrødsfastelavnsbolle med hindbær, æbler, svesker eller creme samt flødeskumsfastelavnsboller til den ultimative forkælelse. De fås i fem forskellige udgaver med marcipan, creme, svesker, hindbær og Sarah Bernhardt eller blåbær og nougat. Særligt de to sidste er vores klare favoritter – og du behøver selvfølgelig ikke at dele med nogen! Både den gammeldags og wienerbrødsfastelavnsbollen koster 18 kroner stykket, mens du kan få en flødefastelavnsbolle for 27 kroner.

Konditoriets fastelavnsboller
Vanilla Chocolatier & Konditori, Aarhus Central Food Market, 8000 Aarhus C

Vanilla Chocolatier & Konditori er oprindeligt fra Vejle, men åbnede sidste år en bod på madmarkedet på Skt. Knuds Torv. Hvis du elsker flotte og farverige dessertkager, fyldte chokolader og flødeboller, er konditoriet et sted, du skal kende! Stedet vandt sidste år Smag Aarhus’ læserafstemning om byens bedste jordbærtærte, så forventningerne til konditoriets fastelavnsboller er automatisk høje – og vi er bestemt ikke skuffede. Her kan du fornøje dig med wienerfastelavnsboller bagt på smør (selvfølgelig!) og med fyld af hjemmekogte konditorcremer. Du kan vælge mellem tre varianter: En med fløde og citroncreme, en med fløde og hindbærcreme og en med fløde og chokoladecreme. Mums, mums og atter mums – og det er jo kun en bonus, at alt er lavet fra bunden. Desværre kan du kun få fastelavnsbollerne i weekenden, men så er der jo ekstra god grund til at købe flere ad gangen. En fastelavnsbolle koster 25 kroner, og du får to for 45.

Ida Emilie Pedersen
Skribent. Er især vild med, når andre inviterer på mad. Styrketræner i min fritid, primært for at kunne spise mere chokolade. Er uddannet cand.mag. i lingvistik.