5 superlækre stande på Ingerslevs Torv

5 superlækre stande på Ingerslevs Torv

af -
Foto: Visit Aarhus

TORV Glem alt om butikker og supermarkeder. Til torvedag på Ingerslevs Boulevard i Aarhus kan du købe de lækreste fødevarer, og her får du vores bud på de 5 bedste stande.

Torvet på Ingerslevs Boulevard er meget mere end blot et torv. En tur på torvet onsdag og lørdag er en slendretur fyldt med gode tilbud og uimodståelige fristelser, og sanserne kommer på overarbejde, når alt fra nye jordbær fra Samsø til friske fisk fra de danske have sælges på det stemningsfyldte torv i Aarhus. På en varm og solrig sommerdag falder tankerne let tilbage til et sydeuropæisk marked, som vi normalt kun kan drømme om i Danmark.

Derudover byder torvet naturligvis også på boder, hvor du kan slå dig ned og nyd den helt specielle stemning efter indkøbene med en økologisk kaffe, italiensk is og panini. Torvet er åbent hver onsdag og lørdag fra 8 til 14 hele året rundt, og hvis du ikke har prøvet torvet endnu, er det på høje tid. Her er vores bud på de 5 bedste stande.

Slagteren
Fra sit økologiske landbrug i Ørsted nær Randers laver Christian Hansen det mest velsmagende okse- og kalvekød, som han sælger fra sin torvestand som hakket kød, stege og grillpølser. Navnet er Ryderne, og han startede oprindeligt tilbage i 1987 med at producere grøntsager. Siden skiftede han grøntsagerne ud med opdræt af Jersey græskalve og oksekød, som produceres efter sæsonprincippet. Det indebærer, at dyrene slagtes i efteråret, når de færdige med at spise græs og æbler, hvilket giver den bedste smag. Christian og Co. sælger også æbler, pærer, hasselnødder, kirsebær og blommer fra egen frugtplantage, og hvis du er tørstig, kan du købe en flaske hjemmepresset æblemost for 50 kroner.

Bageren
Fra bageriet i Voldby nær Hammel har Voldby Bageri solgt friskbagt brød til aarhusianerne i de sidste 30 år. Bager Lars Jørgensen omlagde sin produktion til økologisk bageri i 1995, hvor brødudsalget også startede på torvet. Udvalget af økologiske brød er stort, og der er ofte lang kø foran brødudsalget, som foregår fra en vogn for enden af torvet. Prøv for eksempel et gulerodsbrud, en lun kanelsnegl eller en af de lækre flütes til aftensmaden. Men vent ikke for længe med at prøve det friske brød fra Voldby. Fra 2016 lukker Voldby Bageri desværre, og dermed stopper udsalget på torvet. Vi håber, at torvet får en anden lige så god økologisk bager, der kan forkæle aarhusianerne med spændende nyheder.

Fiskehandleren
En nyt frisk pust på torvet er Juelsminde Fisk, der siden 2014 har solgt lækre, friskfangede fisk fra en flot fiskebil på torvet. Fisk og skaldyr er flot præsenteret i bilens montre, og betjeningen er venlig og kompetent. Udvalget er stort af både friske fisk og røgvarer, og hvis du ønsker en speciel fisk, særlige delikatesser eller blot vil være sikker på, at folkene har det man skal bruge, kan du ringe dagen før og bestille det. Hvis der er for lang kø ved vognen fra Juelsminde, er torvets anden fiskebil fra J.J. Fisk også et godt bud, uanset om du er på jagt efter frisk fisk, røgvarer eller bare en lun fiskefrikadelle i hånden. Juelsminde Fisk har rødder helt tilbage til 1927, hvor fiskehandler Claus Clausen solgte fisk fra en ombygget cykel med hjælpemotor i Bjerre syd for Horsens.

Ostehandleren
BT Ost fra Vejle har et fast publikum på torvet, hvor de holder med deres karakteristiske ostebil i midten af det hele. Og det er ikke uden grund, at folk flokkes om ostebilen, der driver af ostehandler Bent Roskvist og hans hustru Tove. Udvalget er stort, og du skal ikke holde dig tilbage med at bede om en smagsprøve, som bliver delt ud med rund hånd. Stil dig blot op i køen og vogt dig med tålmodighed, mens du beslutter dig for, hvad du skal have. Stamkunderne anbefaler den hjemmelavede ost og kærnemælk, og herfra vil vi også opfordre til at prøve den fabelagtige Camembert. BT Ost har eget mejeri i form af Lindved Mejeri, som de oprindeligt købte tilbage i 1988.

Grønthandleren
Steen Nielsen har i de sidste 12-15 år solgt økologiske og biodynamiske grøntsager fra sin stand, der ligger længst nede mod Haralds Jensens Plads ved siden af Voldby Bageris vogn. Steen Nielsen har ikke selv overblik over, hvor mange år han har været på torvet, for han går efter eget udsagn mere op i, at kunderne får en god oplevelse og de bedste råvarer. Han dyrker ikke selv grøntsagerne, men køber ind fra danske leverandører, hvor kvaliteten er helt i top. Honningen, som sælges fra standen, har Steen Nielsen til gengæld selv produceret, og den kan vi også stærkt anbefale.

Karen Westberg
Mangeårig foodie og vild med (næsten!) alt mad. Går gerne mange kilometer, når de bedste råvarer skal indkøbes. Brænder for at spise og handle lokalt. Drømmer om at få Torvehallerne og flere foodtrucks til Aarhus. Speditør og madblogger på www.karen-westberg.blogspot.dk