Guide: 6 sprøde restauranter med stegt flæsk i Aarhus

Guide: 6 sprøde restauranter med stegt flæsk i Aarhus

af -
Foto: Teater Bodega.

GUIDE: I valgkampen skal der naturligvis stegt flæsk på menuen. Her er seks spisesteder, hvor du kan sætte tænderne i den danske nationalret.

Rødder i 1800-tallet
Restaurant Pinden, Skolegade 29, 8000 Aarhus C

”Dansk mad, når det er bedst”. Sådan lyder sloganet på den lille Restaurant Pinden i festgaden Skolegade, der byder på flere muligheder for stegt flæsk i valgkampen. Er sulten begrænset, kan man sætte tænderne i en servering med seks stykker stegt flæsk anrettet på klassisk vis med kartofler, persillesovs og rødbeder for 135 kr. Skal der mere til, kan man lægge 155 kr. for stegt flæsk ad libitum, hvor man bogstaveligt kan spise, til man segner. Menukortet rummer også en flæskeæggekage toppet med tomater og grønt til 135 kr., hvis den sprøde gris kræver følgeskab af lidt friske grøntsager. Desserten kan bestå af en lun æbletærte med creme fraiche eller noget så old-school som en friteret Camembert-ost, der på autentisk vis serveres med solbærsyltetøj. Bonusinfo: Den traditionsrige restaurant har rødder tilbage til 1849 og er opkaldt efter en kvinde med efternavnet Pind, der overtog spisestedet i 1936.

Udsigt til havnefronten
Restaurant Europa, Havnegade 28, 8000 Aarhus C

Med den nye havnefront lige uden for vinduerne fejler beliggenheden ikke noget for Restaurant Europa, der siden 2010 har haft til huse midt på Havnegade. Trods det internationale navn er madstilen pæredansk, og på flæskefronten byder det hyggelige spisested på en glimrende udgave af nationalretten, der serveres ad libitum med kartofler og persillesovs for 175 kr. Grisen kan skylles ned med en af de spændende specialøl eller en af restaurantens vine, som kommer fra både Italien, Frankrig, Spanien, Tyskland og Østrig. Er man ikke til flæsk, kan sulten stilles med en håndfuld andre retter som pariserbøf, stjerneskud og wienerschnitzel. Stedet har desuden en skiftende tre-retters menu, der lige nu lyder på hvide asparges med rejer til forret, sprængt kalvebryst med perlebygotto til hovedret og jordbær med hvid chokolade til dessert. Tip: Der er ofte fyldt i det lille lokale, så det er en god idé at bestille bord.

Tørsaltet på stripklubben
Klokken, Mindegade 6, 8000 Aarhus C

Byens nyeste hotspot for elskere af det danske køkken er restauranten Klokken, som sidste år slog dørene op i Mindegade i lokalerne, der tidligere husede stripklubben La Belle. Menuen lyder på både smørrebrød, kolde retter og varme retter, og sidstnævnte inkluderer en fortrinlig stegt flæsk lavet efter alle kunstens regler med tørsaltede flæskeskiver ad libitum, kartofler, syltede rødbeder og masser af persillesovs. Prisen er 189 kr., og er appetitten til det, kan måltidet kickstartes med en klassisk rejecocktail og rundes af med en vellavet æblekage i bedste mormorstil med makroner, vaffel og flødeskum. Tørsten kan stilles med en øl fra det danske mikrobryggeri Kissmeyer eller en flyversjus, der på autentisk vis laves med snaps og citronvand. Bag stedet står Aarhus-virksomheden DiningSix, der også driver steakrestauranten Köd på Åboulevarden og den italienske restaurant Basso i Skolegade.

Velsmagende klassikere
Restaurant Kohalen, Jægergårdsgade 152, 8000 Aarhus C

Midt på den hippe Sydhavnen kan man få stillet sin flæskesult hos restauranten Kohalen, der i mange år har trukket folk til fra nær og fjern med velsmagende udgaver af klassikere fra det danske køkken. Trods bygningens lettere afdankede ydre er der intet, der halter på tallerkenerne indenfor, og stedets stegte flæsk serveres ad libitum med persillesovs, kartofler og hjemmesyltede rødbeder for 172 kr. Er humøret mere til okse end gris, er der ingen vej udenom pariserbøffen med to æggeblommer, der ifølge ejerparret Jes og Rita Lausten er byens største af sin art. Menukortet rummer også et stort udvalg af sild i forskellige iklædninger, og skal den søde tand tilgodeses med en dessert, lyder udvalget på alt fra børnevenlige pandekager med is til gorgonzola på smørristet rugbrød. Restauranten slog dørene op tilbage i 1907 med slagtere, landmænd og kreaturhandlere fra havnens kvægtorv som kunder.

Tidsrejse ved teatret
Teater Bodega, Skolegade 7, 8000 Aarhus C

Med en indretning som taget ud af Matador, mormormad på tallerkenerne og kaffe i Madam Blå-kander er den stemningsfyldte Teater Bodega ved Aarhus Teater et besøg værd, hvis man er frisk på en tidsrejse tilbage til 50’erne. Og der er ingen tvivl om kongen på menukortet op til valget: Den stegte flæsk serveret på musselmalede tallerkener med persillesovs, hjemmesyltede rødbeder og hvide kartofler til 142 kr. Skal der andet end gris på gaflen, kan man sætte tænderne i den smørstegte rødspætte med kartofler eller køkkenets enorme stjerneskud, der er toppet med tre slags fisk, rejer og kaviar. Er der appetit til mere end en enkelt ret, kan måltidet sparkes i gang med et par tarteletter og afsluttes med en überklassisk citronfromage. I glasset kan man snuppe en stor fadøl og en snaps, der fås i en stribe varianter. Spisestedet ejes af familien Hauge, der også driver Raadhuus Kafeen på Rådhuspladsen.

Billigt på grillbaren
Havnens Perle, Dagmar Petersens Gade 10, 8000 Aarhus C

Er det byens billigste flæsk? Det må være tæt på hos den berømte grillbar Havnens Perle ved havnen, der lokker med en omgang stegt flæsk med persillesovs for rørende 89 kr. Lægger man 40 kr. mere, kan man tilmed få den danske nationalret serveret ad libitum, så man kan spise, til man sprækker. Stedet er ikke just hyggeligt, men folkene bag disken laver efter eget udsagn det hele fra bunden, herunder ikke mindst den tyktflydende sovs. Er humøret ikke til gris, kan man stille sulten med grillbarens enorme bøfsandwich, der flere gange har vundet prisen som Danmarks bedste. ”Perlen” har desuden en række traditionelle grillretter af den mere bastante slags, ligesom man kan købe sandwiches og pitabrød. Bonusinfo: Grillbarens navn skyldes angiveligt, at personalet i gamle dage ikke havde tid til at rydde op, og at der derfor godt kunne se lidt udbombet ud. Det førte til navnet Pearl Harbour, som så blev til Havnens Perle.

Mikkel T. Krogh
Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Journalist og cand.mag.